Auzu pārslu cepumi ar žāvētiem augļiem un riekstiem

Domājot par to, kādus našķus pagatavot šajos Ziemassvētkos, radās šo auzu pārslu cepumu recepte, kuru var apspēlēt pēc savas gaumes un patikšanas, pievienojot riekstus vai žāvētus augļus, kas pieejami pa rokai vai vienkārši pašiem vislabāk garšo. Cepumi ir vegāniski un nesatur rafinēto cukuru – saldumu sniedz gatavi, mīksti banāni, riekstu sviests un kļavu sīrups vai medus. Starp citu, bez  pēdējiem minētajiem var iztikt, ja garšas kārpiņas par našķi atzīst arī to, kas nav tradicionālajā izpratnē salds. Cepumus saldinās arī jebkuri pievienotie žāvētie augļi – jo vairāk pieliksiet, jo cepumi būs saldāki. Labā ziņa – šo mīklu pirms cepšanas drīkst droši pagaršot un pietjūnēt atbilstoši savai gaumei.

Sastāvdaļas:

  • 100 g auzu pārslu, daļēji samaltas
  • 100 g samaltu mandeļu vai mandeļu miltu
  • 2 vidēji lieli, gatavi banāni
  • 2 ēd. k. zemesriekstu sviesta
  • 2 ēd. k. šķidras kokosriekstu eļļas
  • 2 ēd. k. kļavu sīrupa vai medus
  • 2 ml vaniļas ekstrakta
  • 1-2 ml piparkūku garšvielu maisījuma
  • šķipsniņa sāls
  • žāvētas plūmes, rozīnes, mandeles, pistācijas u.tml.
 
  1. Ieber blenderī auzu pārslas un daļēji samal, lai tās nepārvēršas smalkos miltos. Kraukšķīgi gabaliņi ir forši! Pārber bļodā.
  2. Ja nav gatavo mandeļu miltu, ieber blenderī vai virtuves kombainā mandeles un sablendē miltos. Pievieno samaltajām auzu pārslām.
  3. Liec blenderī banānus, zemesriekstu sviestu, izkausētu kokosriekstu eļļu, saldinātāju (ja izmanto), piparkūku garšvielu maisījumu (vai vienkārši kanēli), šķipsnu sāls un visu sablendē.
  4. Pievieno šķidro masu auzu pārslu un mandeļu maisījumam, rūpīgi samaisi. Žāvētu augļu un riekstu gabaliņus var pievienot tagad, iemaisot mīklā, vai pēc tam, kad mīkla būs izklāta pannā.
  5. Izlej mīklu uz pannas, kas izklāta ar viegli ietaukotu cepamo papīru, un izlīdzini vienmērīgā kārtā apmēram puscentimetra biezumā. Ja piedevas jau pievienotas, liec līdz 180 grādiem sasildītā cepeškrāsnī un cep aptuveni 15-20 minūtes līdz cepums paliek zeltaini brūns.
  6. Ja piedevas vēl nav pievienotas un gribi izveidot dažādus cepumus, piemēram, tikai ar pistācijām, tikai ar plūmēm, aprikozēm, ķiršiem utt., tad gabaliņus izkaisi pa zonām un ar silikona lāpstiņu viegli iespied masā, izlīdzinot to.
  7. Ka cepums gatavs, izņem no krāsns un uzreiz, vēl karstu, sagriez kantainos gabaliņos. Ļauj atdzist uz cepeškrāsns restītēm. Gatavs!


Recepte un bildes: happy whispers

3 Komentāri on Auzu pārslu cepumi ar žāvētiem augļiem un riekstiem

  1. Anna
    22/12/2015 at 23:31 (4 gadi atpakaļ)

    Vai cepšanas vietā var mēģināt izžāvēt žāvētājā?

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      23/12/2015 at 17:15 (4 gadi atpakaļ)

      Noteikti, tikai tad taisītu plānākus cepumus un, protams, rēķinātos ar ilgāku gatavošanas laiku.

      Atbildēt
  2. Silva
    29/08/2017 at 16:48 (3 gadi atpakaļ)

    Paldies par recepti,sanāca gardi arī bez saldinātājiem. Vai banānus varētu nomainīt pret kādu citu sastāvdaļu? Varbūt ābolu biezeni?

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *