Bazilika – valriekstu pesto

Pesto pēc šīs receptes gatavoju aizvadītajā nedēļas nogalē veselīga ēdiena meistarklasē Liepājas Ideju bodē, kur viesojos Veselības mēneša ietvaros. Valrieksti ir ļoti veselīgi, bet pesto sastāvā tos pievienojam daudz retāk nekā mandeles, Indijas riekstus vai dārgos ciedru riekstus. Varbūt nepamatoti, jo mums patika valriekstu garša, savukārt mazliet pietrūka citrusu nots. Droši pievieno pēc garšas arī mazumiņu citrona sulas.

bazilika valriekstu pesto

  • 85 g (2 pilnas saujas) zaļā bazilika lapiņu
  • 100 g valriekstu
  • 30 g pecorino (vai cietā) siera
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 100 ml olīveļļas
  • sāls, pipari
  1. Noskalo un nosusini bazilika lapiņas.
  2. Visas sastāvdaļas liek blenderī vai virtuves kombainā (pēdējā opcija labāka) un sablendē vai samaļ viendabīgā masā, tomēr saglabājot arī nelielus, uzkožamus riekstu un siera gabaliņus. (Aitas siera pecorino vietā šoreiz izmantojām cieto parmezāna tipa sieru).
  3. Pagaršo un pievieno vēl eļļu, ja pesto šķiet par biezu; baziliku un valriekstus, ja – par šķidru. Mums šķita, ka varētu piespiest arī mazliet citrona sulas.

Pesto pasniedz pie pastas – gā tradicionālās, tā ar cukīni nūdelēm, izmanto picai vai ēd ar maizīti. Interesanta uzkoda sanāks, ja sagriezīsi plānās šķēlēs svaigās bietes un uz katras uzliksi pa tējkarotei valriekstu pesto. Arī šādu uzkodu Liepājā izmēģinājām un atzinām par gardu esam.

Starp citu, pesto var gatavot arī no violetā bazilika, taču tad krāsa ne tuvu nebūs tik kārdinoša un glīta kā zaļā bazilika gadījumā. Pārbaudīts praksē – ēst var, bet izskatās pēc dubļiem… :)

baziliks


Recepte: Green Kitchen   Bildes: amyglaze.com (vadot nodarbību man nebija laika iemūžināt ēdienu bildēs, taču pesto pēc šīs receptes sanāk tieši tik biezs kā attēlā), couponclippingcook.com.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *