Cukīni salāti ar garšaugiem un zemenītēm

Vasarā ir tik viegli uzburt ēdienus no tā, kas pa rokai, ka reizēm pat nevajag nekādas receptes – ja nu vien iedvesmai. Šobrīd ir Latvijas cukīni sezona. Jaunie cukīni ir saldi, ar riekstainu un maigu garšu. Zinu, ka daudzi ir iecienījuši cukīni jeb kabaču pankūkas vai sautētus cukīni, taču es visbiežāk tos sarīvēju uz Borner rīves tievos salmiņos vai pārvēršu spageti līdzīgās strēmelēs, lai ēstu svaigus. Šī recepte piedzima dienā, kad ēst ļoti gribējās, laika bija maz un es vienkārši apstaigāju dārzu, lai paķertu to, kas ir. Ņemiet par labu!

cukini_ar_zemenem

  • 1 cukīni
  • sauja meža vai mēness zemenīšu
  • sauja svaiga bazilika un koriandra
  • puse citrona
  • vīnogu kauliņu eļļa 
  • sāls, pipari (pēc garšas)
  • balzamiko krēms (crema di balsamico), pēc izvēles
  1. Cukīni nomazgā un sarīvē stingros salmiņos. Pašu dārzā audzētos kabačus ēdu ar visu mizu. Ja par izcelsmi nebūtu droša, mizotu. (Ja nav piemērotas rīves, cukīni var sagriezt plānās šķēlītēs, kuras pēcāk sagriež tievos salmiņos – mazliet piņķerīgāk, bet feināk, ja viss nav sarīvēts slapjā putrā).
  2. Bļodā iespiež sulu no puses citrona, kā arī pielej mazliet vīnogu kauliņu eļļas un atstāj uz brīdi ievilkties. Kamēr cukīni “marinējas”, es aizgāju uz dārzu pēc zaļumiem un mēness zemenēm.
  3. Pievieno salātiem sasmalcinātus garšaugus. Mana izvēle bija violetais baziliks (krāsas vārdā!) un svaigs koriandrs (vieni to dievina, citi nicina – es piederu pirmajiem un pievienoju kinzu visam, kam vien var).
  4. Garšaugus iemaisa salātos, kārto šķīvī, pārkaisa ar meža vai mēness zemenītēm un apslaka ar balzamiko krēmu. Ja ir vēlēšanās, var izmantot arī sāli un piparus vai citas iecienītas garšvielas. Diētiskajā versijā var mierīgi iztikt bez eļļas.

Recepte un bilde: happy whispers

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *