Dubultās šokolādes mafini no rudzu miltiem

Šie šokolādes mafini ar mellenēm nebūt nav tik neganti saldi kā izskatās, jo sastāvā ir rudzu un kviešu plēkšņu milti, kokosriektu piens, kļavu sīrups un tumšā šokolāde. Recepti atradu skandināvu blogā Green Kitchen Stories un tās autori atzīst, ka dāņiem rudzu miltu un šokolādes kombinācija nav sveša – teju katram dānim piemīt neparasts ieradums uzlikt uz rudzu maizes šķēles plānu šokolādes kārtiņu un nosaukt to par brokastīm (aplūkojiet Google attēlus ar pålægschokolade). Man jāatzīst, ka rudzu bagātīgā, nedaudz skābenā garša labi draudzējas ar tumšās šokolādes rūgto saldumu. Lai mafins būtu vēl sulīgāks, katrā formītē  papildus iemānīju 3-5 saldētas mellenes. Garda varētu būt arī kombinācija ar ķiršiem.

12 lieliem mafiniem

Sausās sastāvdaļas:

  • 1 glāze jeb 240 ml (150 g) rudzu miltu
  • 1 glāze 240 ml (125 g) speltas miltu
  • 6 ēd. k. kakao pulvera
  • 2 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sodas
  • 1 tējk. rupjā jūras sāls
  • Pēc izvēles – saldētas mellenes vai ķirši 

Šķidrās sastāvdaļas:

  • 3 olas
  • 1 glāze jeb 240 ml kokosriekstu piena
  • 2/3 glāzes jeb 160 ml kļavu sīrupa
  • 2/3 glāzes jeb 160 ml olīveļļas
  • 100 g 75% tumšās šokolādes, rupji sakapāta 
 

1. Uzsildi cepeškrāsni līdz 200°C.
2. Sajauc visas sausās sastāvdaļas atsevišķā bļodā, pievienojot tikai pusi sāls.
3. Atsevišķā bļodā kārtīgi sakul olas. Pievieno kokosriekstu pienu, kļavu sīrupu un olīveļļu, visu rūpīgi samaisot. (Lai kokosriekstu piens būtu viendabīgs, visu bundžu vispirms sablendēju, pēc tam izmantojot nepieciešamo daudzumu).
4. Šķidruma bļodā pievieno sausās sastāvdaļas un pusi no sakapātās šokolādes.  Visu samaisi viendabīgā masā.
5. Sadali mīklu uz 12 mafiniem un katru rotā ar šokolādes skaidiņām/gabaliņiem. Ja izmanto saldētās mellenes
6. Cep aptuveni 18-20 minūtes. Gatavus pārkaisi ar atlikušo jūras sāli un pasniedz. Vislabāk garšo karsti – tikko no krāsns.

Green Kitchen Stories autori atzīst, ka šajā receptē tiek izmantots diezgan daudz kļavu sīrupa, taču tas līdzsvaro rudzu un šokolādes dabisko rūgtumu.

  • Ja vēlies lietot mazāk saldinātāja, kļavu sīrupu daļēji var aizvietot ar vienu ļoti gatavu, saldu banānu vai mīkstu, saldu bumbieri.
  • Vegāniskajā versijā olas var mēģināt aizvietot ar kādu no alternatīvām – uzbiedinātām čia sēklām vai Biotēkas plauktos atrodamo olu aizvietotāju VegEgg.
  • Olīveļļas vietā var izmantot vīnogu kauliņu eļļu, kurai ir neitrāla garša.

Runājot par pārējiem produktiem, es šoreiz izmantoju smalka maluma rudzu miltus no Grauda spēks, kviešu plēkšņu miltus no z/s Kaņepītes, Biotēka veikalos nopērkamo Rapunzel kakao pulveri, kā arī RIMI atrodamo ICA zīmola šokolādi un saldētās mellenes.

Pētījumos pierādīts, ka speltas kvieši uzturziņā ir vērtīgāki par parastajiem, jo tajos ir vairāk proteīnu un taukvielu, kā arī daudz šķiedrvielu, B grupas vitamīnu, tie satur dzelzi, magniju, fosforu. Speltas kviešos šķiedrvielas ir vienmērīgāk sadalītas nekā parastajos, tāpēc pat balto, lobīto graudu īpašības līdzinās pilngraudu miltiem.

 

Plēkšņu kviešiem dažādās pasaules valstīs atšķiras nosaukumi: Latvijā tos dēvē par plēkšņu vai speltas kviešiem, Vācijā – dinkel, Spānijā un Itālijā – farro, ASV – kamut, Krievijā – polba.

 

Recepte: Green Kitchen Stories
Bildes: Happy Whispers

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *