Gvinetas Paltrovas prosas – vīģu mafini

Nedēļas nogalēs mums ir mazliet vairāk laika padarboties virtuvē un tieši brīvdienu rītos brokastīs vai brančā nereti sakārojas kāds našķis. Manā ikdienā arī našķi lielākoties būs no veselīgo frontes vai vismaz iespējami tuvu tam. Tā šorīt, izšķirstot pāris kādu laiku nekustinātas recepšu grāmatas, apstājos pie aktrises Gvinetas Paltrovas pavārgrāmatā It’s All Good pamanītās prosas – vīģu mafinu receptes. Tā kā šī bija vegāniem draudzīga recepte, kas neprasīja ne olu, ne govs piena, ķēros klāt izmēģināšanai. Gandrīz visus produktus izmantoju grāmatā minētajās proporcijās, taču par niansēm, ko izmainīju uzrakstīšu zemāk. Šeit esmu publicējusi oriģinālo Gvinetas Paltrovas recepti bez izmaiņām.

prosas-vigu-mafini12-14 mafiniem

  • 2 glāzes bezglutēna miltu
  • ½ glāze nevārītas prosas
  • 2 tējk. cepamā pulvera
  • 2 tējk. sodas
  • liela šķipsna smalkās jūras sāls
  • 1 tējk. ingvera pulvera
  • 1/3 glāzes samaltu linsēklu
  • ⅔ glāzes kļavu sīrupa
  • ⅔ glāzes mandeļu piena
  • ⅔ glāzes extra virgin olīveļļas
  • 1 glāze sakapātu žāvētu vīģu
  1. Uzsildi krāsni līdz 200 grādiem.
  2. Lielākā bļodā sajauc kopā miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, ingvera pulveri un maltās linsēklas. (Es izmantoju 1 glāzi pilngraudu kviešu miltu, 1 glāzi speltas miltu un tikai pusi strīķētas tējkarotes ar sodu, jo man ir slikta pieredze ar sodas garšu ceptajos izstrādājumos. Likās, ka 2 tējk. būs krietni par daudz! Linsēklas samalu blenderī, kā arī daļēji samalu prosu).
  3. Mazākā bļodā sajauc kopā kaļavu sīrupu, mandeļu pienu un olīveļļu. (Šoreiz izmantoju pašas gatavotu Indijas riekstu pienu un Clovis France lazdu riekstu eļļu, kas ir brīnišķīga kulinārijas izstrādājumos).
  4. Sakapā vīģes nelielos gabaliņos un izvārti nelielā daudzumā miltu, lai saķepušos gabaliņus atdalītu vienu no otra un tie pēcāk nenoslīktu pašā mafinu apakšā. (Starp citu, lielisks ieteikums, pievienojot jebkuras sausās sastāvdaļas mafiniem, kapkeikiem u.tml. Tā kā man vairs nebija tik daudz vīģu, puse no žāvētajiem augļiem manos mafinos šoreiz bija dateles).
  5. Iejauc šķidro sastāvu no mazās bļodas lielajā bļodā ar sausajām sastāvdaļām, bet nepārmaisi (mafiniem šis ir svarīgi!). Kā beidzamos mīklā iemaisi žāvētos augļus.
  6. Liec formītēs un cep aptuveni 20-25 minūtes līdz mafini ir brūni. Gatavību vienmēr var pārbaudīt ar zobu bakstāmo – ja tas nāk ārā sauss un tīrs, mafini ir gatavi. Ja aplipis ar mīklu, tie vēl mazliet jāpacep.

dried_figs

spoon with millet cereals over white

 

Kā jau minēju gatavošanas aprakstā, es izmantoju divu veidu miltus, kā arī pievienoju daudz mazāk sodas. Pirmos 6 lielos mafinus izcepu no mīklas, kas man šķita mazliet par biezu un sausu. Pārējiem 8 mafiniem, ko cepu atsevišķā pannā, pieliku vēl mazliet riekstu piena un eļļas, lai tie būtu mitrāki. Rezultātā šie mafini, manuprāt, sanāca gardāki nekā sausākā versija, tā kā droši var pievienot mazliet vairāk šķidruma, piemēram, veselu glāzi mandeļu vai riekstu piena un maķenīt vairāk eļļas.

Produkti, kurus izmantoju gatavošanā, bija žāvētās vīģes un dateles no RIMI nopērkamā zīmola I love eco, kā arī veikaliņā Zaļā Govs atrastais kļavu sīrups no zīmola Naturata. Šis kļavu sīrups ir ar atzīmi C (Grade C). Burti no A līdz pat D uz iepakojuma norāda sīrupa klasi un intensitāti.

naturata_klavu_sirups

Grade AA » extra light = ļoti gaišs, viegls un maigs (ļoti agra raža)
Grade A » light = gaisš, viegls un aromātisks (agra raža)
Grade B » medium = no gaiša līdz tumšam, aromātisks (vidēja raža)
Grade C » amber = tumšs un izteikti aromātisks (vēla raža)

 

Recepte: Gwyneth Paltrow, Julia Turshen, It’s All Good   Bildes: happy whispers (mafini), deltaagrifoods.com, sideris.ro, gesund-speisen.de (produktu attēli)

2 Komentāri on Gvinetas Paltrovas prosas – vīģu mafini

  1. marcus
    13/04/2015 at 09:49 (5 gadi atpakaļ)

    izskatās jau diezgan švaki

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      14/04/2015 at 00:34 (5 gadi atpakaļ)

      Zini, no veselīgajiem mafiniem nevajag gaidīt to pašu superformu, kāda piemīt cukurotajiem brāļiem no gaišajiem un smalkajiem miltiem, kam pievienoti dažādi uzlabotāji u.tml. Šoreiz tas dabiskais netiek apslēpts arī zem smukas glazūras. Tāds reāls ēdiens reāliem cilvēkiem :)

      Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *