Ilze Megne, TERRA restorāni: Ja līdz galam tic savai idejai, nevar neizdoties

Kopš viss veselīgais ir modē un “zaļbarības grauzējiem” vairs nav kautrīgi jāslēpjas stūrī, man ir patiess prieks vērot, kā dažādiem veselīgā koncepta uzņēmumiem sokas arvien labāk. Tā, piemēram, nesen Kr. Barona ielā Rīgā netālu no otrā Raw Garden restorāna atvērās otrais veikals Zaļā Govs, savukārt citā Rīgas rajonā – Skanstes ielā – šopavasar durvis vēra jau otrais restorāns Terra. Tuprinot kādu brīdi pieklusušo interviju sēriju ciklā Labsajūtas cilvēki, uz sarunu šoreiz aicināju Ilzi Megni, Terra restorāni saimnieci. 

Ilze_Terra_04

Kādas ir Tavas pirmās atmiņas no bērnības par ēdienu un ar to saistītajām lietām? Kas garšoja, ko neēdi? Varbūt kāds ēdiens, ko ģimenē gatavojat joprojām?

Cik vien atceros, bērnībā mēs vienmēr ēdām tikai mammas gatavotu ēdienu, uz kafejnīcām tolaik nestaigājām. Pirmais, kas iešaujas prātā, ir tradicionālie vārtītie kartupeļi ar balto miltu mērcīti un kotletēm. Vēl man ļoti garšoja mammas ceptie pīrāgi uz Jāņiem, ābolu plātsmaize, zemeņu krēms. Es biju ļoti labs ēdājs – nebiju ēdienu ziņā īpaši izvēlīga, taču ķīseļi gan man negaršoja. Joprojām man ļoti garšo tikko dārzā salasītie salāti ar lokiem un rūgušpienu (tagad jau ar kefīru). Galvenais, lai nāk no mūsu ģimenes dārza Kuldīgā – no veikala būtu pavisam cita garša un sajūta.

Kā un kad atklāji sevī gardēdi? Kas Tev vislabāk garšo un kā raksturo savu ikdienas uzturu? 

Grūti nosaukt mani par lielu gardēdi, jo es dodu priekšroku vienkāršiem ēdieniem. Ēdu daudz dārzeņus – gan salātos, gan krāsnī ceptus visdažādākajos veidos. Tāpat nevaru iedomāties, ka man mājās nebūtu pilns augļu trauks. Pateicoties tiem, arī kūkas un saldumus man prasās reti. No “grēcīgajiem” ēdieniem man garšo burgeri un siera bumbas. Ja neko sev īpaši neaizliedz, tad nemaz arī tik ļoti grēkot negribas. Turklāt man patīk lasīt par ēdiena uzturvērtību. Šīs zināšanas ir ietekmējušas arī manas garšas kārpiņas – kādreiz cepti kartupeļi ar majonēzi šķita ārkārtīgi gardi, bet nu vairs neliekas tik garšīgi, tad jau drīzāk gribas saēsties svaigas zemenes vai ķiršus. Man viegli padodas sev iestāstīt – ja kāds ēdiens nenāk par labu manai veselībai, tad arī patiešām nekārojas.

Starp citu, man ir ļoti līdzīgi – kopš padziļinātāk pievēršu uzmanību uzturvērtībai, daudz vieglāk pateikt nē dažādiem neveselīgiem našķiem! Vai vari ieteikt, kā veidot savu ēdienkarti vasarā? Kas Tev pašai ir iecienītākais ēdiens šajā sezonā?  

Tāpat kā daudziem, vasarā pārsvarā prasās ēst salātus, ko vieglu, un šo tendenci var labi redzēt arī restorānā. Vasarā viegli atteikties arī no kūkām, jo pieejamas saldas ogas un citi dārza labumi, un arī ķermenim vairāk prasās tieši svaigo. Tāpēc mans ieteikums ir pēc iespējas vairāk izmantot Latvijas ražīgo sezonu, lai uzņemtu tepat uz vietas izaudzētos, vitamīniem bagātos un garšīgos dārzeņus, augļus un ogas. Arī TERRĀ sezonas laikā ap 70-80% dārzeņu nāk no mūsu pašu saimniecības, jo tad esam droši, ka nekā lieka tur nav.

Ilze_Terra_03Ko likt Jāņu galdā? Kas vēl bez siera un alus ir palicis nenovērtēts latviešu virtuvē?

Svētki ir tā reize, kad gribas ievērot tradīcijas. Lielā mērā tieši galds rada īsto svētku sajūtu, tāpēc arī mēs ģimenē Jāņos turamies pie pārbaudītām vērtībām – pīrāgiem, siera, plātsmaizēm.

Gan svētkos, gan ikdienā daudzi raduši lietot ievestos produktus un nedaudz piemirsušās mūsu pašu uztura ziņā vērtīgās grūbas, linsēklas, mellenes, taču cilvēki arvien vairāk domā par savu uzturu un arvien vairāk novērtē vietējo, tostarp arī šos produktus.

Starp citu, kādu izglītību esi ieguvusi un, kā nokļuvi līdz savam restorānam? Nemaz nezinu, ko darīji iepriekš.

Esmu ieguvusi finansista izglītību Banku augstskolā. Pirms pievērsos restorānu biznesam,  astoņus gadus strādāju nodokļu konsultāciju jomā. Tolaik saspringtā ikdienas ritma dēļ bija grūti atrast vietu, kur varētu ātri un veselīgi paēst, un izvēle nereti krita uz maizītēm, bulciņām vai citām veiklām uzkodām. To par pilnvērtīgu uzturu nosaukt nevar, tāpēc radās ideja izveidot veselīgu restorānu ikdienai.

TERRA nesen atvēra vēl vienu restorānu. Vai tas nozīmē, ka bizness sokas un ir pārliecība, ka cilvēkiem Rīgā patīk ēst ārpus mājām? 

Mūsdienās dzīves ritms ir tik straujš, ka reti kurš ņem uz darbu pusdienas no mājām, taču ēst gribas arī pa dienu! Tāpēc jo īpaši strādājošajiem pilsētniekiem ir nepieciešams ikdienas restorāns – mūsu niša ir piedāvāt iespēju ātri, veselīgi un garšīgi paēst par cenām, kuras vari atļauties. Sākumā, pirms vairāk nekā trīs gadiem, mūsu klienti bija progresīvie, jaunā meklētāji, taču arvien vairāk cilvēku piedomā par to, ko ēd, tāpēc arī mūsu klientu loks aug. Klienti arī regulāri interesējas, kur vērsim vaļā vēl kādu restorānu, daudzi nāk regulāri. Līdz ar to varam teikt – mums klājas labi.

To ir patiess prieks dzirdēt! Es vienmēr turu īkšķi, lai šīm vietām labi klājas un tās piedzīvo ilgu mūžu, jo pārbaudījumu šajā sfērā ir tik daudz! Esi sapratusi, kādu ēdienu novērtē rīdzinieki un mūsu pilsētas viesi? 

Pie mums klienti pārsvarā komplektē savu maltīti paši – vairums izvēlas sava ēdiena sastāvdaļas vizuāli, jo viss ir pārskatāms un kombinējams. Biežākā kombinācija ir grūbas ar liellopa gaļu un dārzeņiem. Dārzeņus mūsu klienti mīl – par to liecina fakts, ka pie mums tiek apēsti ap 120 kilogramiem dārzeņu dienā.

Ilze_Terra_01

Vai nav bijuši kādi šaubu brīži, kad nemaz nesokas tik labi un gribas mest visu pie malas, un darīt kaut ko citu? Kā tādos brīžos sevi pārvari un turpini iesākto?

Jā, ir bijuši brīži, kad entuziasms noplok un mazinās tā ticība idejai. Visgrūtākais bija sākums, jo veselīga ēšana vēl nebija īpaši populāra, un mums sanāca klientus zināmā mērā par to izglītot, paralēli skaidrojot arī restorāna nianses – kaut vai, kas ir “TERRA boxx” un kā te viss notiek. Bija grūti saprast, kā to visu pasniegt, vienlaikus saglabājot priecīgo garu un vieglumu, kas šeit jūtams. Daudzi no sākotnējiem nācējiem kļuva par lojāliem klientiem, kas ļāva noticēt – cilvēkiem šo vietu vajag. Tāpat svarīgs arī ģimenes atbalsts.

Ja ir grūti, noteikti palīdz arī parunāšanās ar draudzenēm: mēs pagrūtojamies kādu brīdi, izsmejamies un atkal atgriežas apziņa, ka viss notiek tā, kā vajag. Humors un kārtīga izsmiešanās no sirds laikam ir galvenās zāles pret grūtiem brīžiem – vienmēr var atrast, par ko pasmaidīt. Man ir viegli pasmieties gan pašai par sevi, gan savām kļūdām un nedienām, jo, pārvēršot problēmas veselīgā humorā, tās vairs nav problēmas. Salīdzinoši nesen bija tāds pagrūtāks brīdis, un es runāju ar māsu, kura nedzīvo Latvijā. Viņa sacīja, ka vismaz ar humoru tev vēl viss labi, tad jau būs OK. Atbildēju – ja kādreiz jūti, ka ar šo vairs nav labi, tad, lūdzu, ar pirmo lidmašīnu lido šurp uz Rīgu.

Ilze_Terra_02

Es dzīvi redzu kā sirds diagrammu, kas iet te uz augšu, te uz leju. Kad grūti, var jau pamazām sākt gaidīt brīdi, kad līkne atkal ies uz augšu. Mest pie malas šo visu gan nekad nav gribējies. Man ir svarīgi pašai noticēt – ja es līdz galam ticu šai idejai, tā nevar neizdoties.

Par ko, darot savu darbu, izjūti vislielāko gandarījumu? Kas Tevi iedvesmo ikdienā – gan profesionāli, gan kā sievieti, un neļauj iestigt rutīnā ne darbā, ne attiecībās ar citiem un sevi pašu?

Darbā mans lielākais gandarījums ir kolēģi, kuri aug kopā ar TERRU – kad mēs pieņemam cilvēku kā zaļu gurķi un es redzu, kā viņš aug, attīstās un viņam sanāk. Man patīk tā sajūta, ka tu esi kādam noticējis un redzi, kā tas šo cilvēku iedvesmo un virza uz priekšu. Savukārt, cilvēciski mani visvairāk iedvesmo godīgums un savstarpēja uzticēšanās. Ikdienas dzinulis ir vienkārši cilvēciskums – tas, kā mēs kopā darām savu lietu, paspējam pa ceļam pasmieties un uzmundrinām cits citu, kad nepieciešams.

Kāds ir Tavs ikdienas labsajūtas komplekts vasarā – ko dari, lai uzturētu sevi labā formā? Varbūt kaut kas nesokas tik labi, kā gribētos, un ir jāsaņemas, lai to īstenotu?

Es ļoti mīlu nodarboties ar sportu – skrienu un trenējos divas vai trīs reizes nedēļā. Turklāt sportoju no rītiem, jo tas patiešām dod enerģiju un vakars paliek brīvs! Sports ļoti palīdz saņemties, koncentrēties un arī no rītiem piecelties. Šis ir mans personīgais izaicinājums – es gribētu celties agrāk, esmu centusies sevi modināt dažādām metodēm, bet miegs parasti uzvar. Labsajūtas avots ir arī došanās pie dabas – vasarā biežāk atļaujos paņemt brīvu brīdi un aizbraukt uz Kuldīgu, arī pastrādāt no turienes. Kuldīgā man patīk vislabāk – tā ir mana miera osta, kas man dod spēku. Tur ir cits laika ritms, un domas pašas sakārtojas.


Intervija: Happy Whispers
Bildes no Ilzes Megnes privātā arhīva

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *