Šokolādes kūka ar lazdu riekstu un auzu pārslu pamatni

Šo kūku var gatavot dažas stundas pirms pasniegšanas vai iepriekšējā dienā, uz nakti atstājot ledusskapī. Jebkurā gadījumā iepriekš jāveic nelieli sagatavošanās darbi, iemērcot Indijas riekstus, taču citādi, nekā sarežģīta te nav – vienīgi mazliet jāpiepalīdz virtuves kombainam un blenderim tikt galā ar maisīšanas darbiem.

Processed with VSCOcam with s3 preset

 Pamatnei:

  • 175 ml lazdu riekstu
  • 60-75 ml kokosriekstu eļļas
  • 45 ml kļavu sīrupa
  • šķipsniņa sāls
  • 125 ml auzu miltu
  • 250 ml auzu pārslu 
  • 24 cm diametra kūku forma

Pildījumam:

  • 400 ml Indijas riekstu, izmērcēti
  • 100 ml kļavu sīrupa
  • 115-125 ml kokosriekstu eļļas
  • 90 ml kakao pulvera
  • 15 ml kokosriekstu piena
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta
  • šķipsniņa sāls
  • 1 tējk. maltas kafijas 
 

GATAVO PAMATNI

  1.  Uzsildi krāsni līdz 180 grādiem un ar kokosriekstu eļļu viegli iezied kūkas formas pamatni.
  2. Lazdu riekstus liec virtuves kombainā (ar S asmeni) un sasmalcini smiltīm līdzīgā masā. Pievieno šķidru, uz lēnas uguns vai karstā ūdens peldē izkausētu kokosriekstu eļļu, kļavu sīrupu, sāli un auzu pārslu miltus. (Tos pagatavo, vienkārši sablendējot auzu pārslas smalkos miltos). Atkal padarbini virtuves kombainu, lai sāk veidoties viendabīga mīklas masa. Visbeidzot pievieno veselās auzu pārslas un Pulse vai smalcināšanas režīmā darbini virtuves kombainu līdz pārslas sasmalcinātas nelielos gabaliņos.
  3. Mīlu ar pirkstiem vai lāpstiņu vienmērīgi izlīdzini pa visu pannu, nedaudz piespiežot, un izveido nelielas, uz augšu paceltas maliņas. Liec cepties uz aptuveni 12-15 minūtēm līdz pamatne kļūst zeltaini brūna un kraukšķīga. Mīklu var mazliet sadurstīt ar dakšiņu, lai tā cepoties neuzmet “burbuli”.

Gatavā mīkla nebūs pārāk lipīga, taču tai būtu jāturas kopā, saspiežot starp pirkstiem. Ja mīkla ir pārāk sausa, maisīšanas procesā pievieno mazliet ūdens, taču ne vairāk kā pāris ēdamkarotes. Pirms pildījuma uzziešanas, pamatne ir jāatdzesē.

 

GATAVO PILDĪJUMU

  1. Kamēr pamatne cepas, gatavo kūkas pildījumu. Noskalo un nosusini izmērcētos Indijas riekstus (tam nepieciešamas vismaz 4 stundas vai visa nakts). Jaudīgā blenderī vai virtuves kombainā sablendē viendabīgā krēmveida masā riekstus, kļavu sīrupu, šķidru kokosriekstu eļļu, kokosriekstu pienu, vaniļas ekstraktu (nejaukt ar esenci!), šķipsniņu sāls un malto kafiju.
  2. Blendēšanas procesā blenderis visticamāk vairākkārt būs jāapstādina un ar lāpstiņu masa jāapmaisa vai jāpabīda uz leju. Tas prasa nedaudz pacietības, taču ar kārtīgi izmērcētiem riekstiem rezultātam vajadzētu būt labam – pamazām veidojas biezs, viendabīgs šokolādes krēms bez jūtamiem riekstu gabaliņiem. Ja blenderis vai kombains netiek galā, var pievienot kādas 3 ēdamkarotes jeb 15 ml riekstu piena vai ūdens, lai iekustinātu blendēšanas procesu.
  3. Kad krēms gatavs, pagaršo un pārliecinies, vai pildījums ir gana salds (vai rūgts) un attiecīgi pietjūnē garšu, pievienojot vēl mazliet saldinātāja (vai kakao). Gatavo krēmu vienmērīgi uzziež uz atdzisušās pamatnes un uz pāris stundām va visu nakti liek saldētavā.
  4. Kūka jāizņem no saldētavas 10-15 minūtes pirms pasniegšanas un mazliet jāatlaidina. Pasniedz ar svaigām ogām vai augļiem.

Ja mājās nav kokosriekstu piena vai vienas ēdamkarotes vārdā to negribas iegādāties, šo sastāvdaļu mierīgi var aizvietot ar jebkuru citu riekstu pienu vai vienkārši ūdeni!

 

Bilde: happy whispers
Recepte: happy whispers, iedvesmojoties no Angela Liddon, Oh She Glows Cookbook

1 Komentārs on Šokolādes kūka ar lazdu riekstu un auzu pārslu pamatni

  1. ilze
    13/09/2015 at 12:33 (5 gadi atpakaļ)

    Tik mîlja kljûdinja Tev 3. punktà. Nelabo :)

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *