Cik cukura ir populārākajās brokastu pārslās?

Brokastu pārslas ir viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem brokastu veidiem: atver paku, ieber pārslas bļodiņā, pārlej ar pienu, jogurtu vai citu sev tīkamu dzērienu, notiesā pāris minūtēs un skrien tālāk. Īpaši iecienīts brokastošanas veids tas ir ģimenēs, kurās aug bērni, jo koši noformētās pārslu pakas veikalu plauktos piesaista ne tikai vecāku, bet arī mazo ķiparu un pusaudžu uzmanību. Es aprēķināju, cik cukura tējkarošu satur viena 50 gramu porcija, aplūkojot piedāvājumu, kas pieejams vidēji lielā Rīgas lielveikalā. 

brokastu_parslu_tops_01Cīnoties par vietu pircēja groziņā, ražotāji īpaši piedomā par iepakojuma vizuālo noformējumu, apelējot pie visa vecuma bērnu interesēm: pārslas pārdot palīdz ne tikai dažādi pasaku tēli, kas patīk pavisam mazajiem, bet arī stilīgi pusaudži ar skrituļdēļiem padusē, ar kuriem identificējas spurainie tīņi. Sievietēm brokastu pārslas tiek piedāvātas caur fitnesa prizmu, solot slaidāku vidukli, savukārt vīriešus šobrīd, iespējams, mēģina nomedīt, apelējot pie zemāka holesterīna līmeņa. Uz daudzām pakām lieliem burtiem tiek vēstīts arī par pievienotajiem vitamīniem vai glutēna neesamību produktā, radot iespaidu, ka brokastu pārslas ir viena vareni feina un veselīga izvēle.

Tomēr uztura speciālisti un veselīga uztura “nacisti” bieži norāda, ka pievienotā cukura un citu pievienoto saldinātāju daudzuma dēļ brokastu pārslas tomēr nevajadzētu lietot pārmērīgi bieži. Turpinot tēmu par to, kāpēc cukurs mūs padara slimus, aizgāju uz veikalu un piefiksēju cukura daudzumu vairākās populārās brokastu pārslās. Pievērsu uzmanību arī tam, ar kādiem reklāmas solījumiem tiek pievērsta patērētāja uzmanība.

Lai noteiktu vienas porcijas izmēru, iebēru bļodiņā mājās esošās brokastu pārslas un nosvēru – izrādās, mūsmājās vienas porcijas svars sanāk 50 grami jeb par 20 gramiem vairāk nekā ražotāju visbiežāk minētais 1 porcijas svars. Iespējams, 30 gramu porciju apēd divgadnieks vai trīsgadnieks, tomēr lielāki bērni un pieaugušie apēd krietni vairāk. Vadoties pēc augstāk minētajiem parametriem, aprēķināju, cik cukura ir vienā normālā 50 gramu porcijā.

brokastu_parslu_tops_02

Tiek rēķināts, ka 4-5 grami cukura ir 1 tējkarote. Grāmatas I Quit Sugar autore Sarah Wilson savukārt izmanto aprēķinu 4,2 grami cukura = 1 tējkarote. Savos aprēķinos nolēmu izmantot vidējo rādītāju jeb 4,5 grami = 1 tējkarote.

 

NESTLE Lion Caramel & Chocolate

100 g pārslu = 29,7 g cukura

50 g pārslu = 14,85 g jeb 3,3 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma rēcošs lauva un produkta attēls: milzu bļoda ar šokolādes un karameles brokastu pārslām.
  • Norādīts, ka satur pilngraudus.

RIMI Chocolate Shells

100 g pārslu = 29,1 g cukura

50 g pārslu = 14,55 g jeb 3,2 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma priekšpusē minēts, ka produkts ir šķiedrvielu avots.
  • Iepakojuma sānos norādīts, ka graudaugu šokolādes pārslas ir bagātinātas ar vitamīniem un dzelzi.

AWAKE Choco Shells

100 g pārslu = 27,0 g cukura

50 g pārslu = 13,5 g jeb 3 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma uztupināts neliels lauvēns un norāde “+10 vitamīni”.

 NESTLE Fitness Fruits

100 g pārslu = 26,1 g cukura

50 g pārslu = 13,05 g jeb 2,9 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma slaidas sievietes siluets un kārdinošu augļu gabaliņi.
  • Norādīts, ka pārslas ir “Vērtīgas un gardas”, satur pilngraudus un esot jauna recepte.

AWAKE Kukurūzas pārslas ar cukura glazūru

100 g pārslu = 26,0 g cukura

50 g pārslu = 13 g jeb 2,8 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma nekādu solījumu nav. To rotā pārslu bļodiņas attēls, kukurūzas vālīte un izbērti graudi.

NESTLE Nesquik

100 g pārslu = 25,2 g cukura

50 g pārslu = 12,6 g jeb 2,8 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma slavenais puisēns supervaroņa tērpā un Nesquik zaķis tur milzu bļodu ar šokolādes bumbiņām.
  • Lieliem burtiem tiek vēstīts, ka tagad pārslām pievienots D vitamīns, mazākiem – ka satur pilngraudus.

NESTLE Cini Mini

100 g pārslu = 24,8 g cukura

50 g pārslu = 12,4 g jeb 2,75 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma puisēns supervaroņa tērpā un kanēļa pārslas, kas laiza pašas sevi.
  • Lieliem burtiem tiek vēstīts, ka tagad pārslām pievienots D vitamīns, mazākiem – ka satur pilngraudus.

NESTLE Cookie Crisp

100 g pārslu = 24,5 g cukura

50 g pārslu = 12,25 g jeb 2,72 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma puisēns supervaroņa tērpā un vilks, kas laizās gar milzu bļodu ar pārslām.
  • Lieliem burtiem tiek vēstīts, ka tagad pārslām pievienots D vitamīns, mazākiem – ka satur pilngraudus.

AWAKE Honey Rings

100 g pārslu = 24,0 g cukura

50 g pārslu = 12 g jeb 2,6 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma uztupināta neliela bitīte un norāde “+10 vitamīni”.

NESTLE Cheerios Oats

100 g pārslu = 22,6 g cukura

50 g pārslu = 11,3 g jeb 2,5 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma bļodiņa sirds formā un pamanāma norāde, ka produkts palīdz samazināt holesterīnu.
  • Iepakojumā otrā pusē pamanāms aicinājums rūpēties par savu sirdi un skaidrojums: “Auzās ir daudz dabīgo šķiedrvielu. Ir pierādīts, ka auzu beta-glikāns samazina holesterīna līmeni asinīs.”
  • Jau mazākiem burtiņiem atsauce uz holesterīna līmeni paskaidrota šādi: “3 g auzu beta-glikānu uzņemšana ar ikdienas uzturu samazina holesterīna līmeni asinīs. Augsts holesterīna līmenis ir riska faktors saslimšanai ar koronāro sirds slimību. Pastāv dažādi riska faktori, un, veicot izmaiņas attiecībā uz vienu no tiem, labvēlīgs efekts dažkārt var nesekot. Atcerieties, cik nozīmīgs ir veselīgs dzīvesveids un daudzveidīgs, sabalansēts uzturs!”

MILZU rudzu pārslas ar medu

100 g pārslu = 17,8 g cukura

50 g pārslu = 8,9 g jeb nepilnas 2 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma redzamas pārslas, rudzu vārpa un medus kāre, kā arī vārds NATURAL (dabisks – no angļu val.).
  • Ar ikonām norādīts, ka produkts nesatur konservantus un ĢMO, ir piemērots vegāniem.
  • Iepakojuma aizmugurē norādīts, ka medus nodrošinās ar organismam nepieciešamajiem mikroelementiem un organiskajām skābēm.
  • Iepakojuma aizmugurē norādīts, ka produkts nesatur papildus pievienotu cukuru un taukvielas. Minēts, ka rudzi nodrošina organismu ar šķiedrvielām, vitamīniem un ogļhidrātiem.

MILZU BIO rudzu kakao bumbas

100 g pārslu = 17 g cukura

50 g pārslu = 8,5 g jeb 1,8 tējkarote cukura

  • Uz iepakojuma redzamas kakao bumbiņas un milzu bite, bet skaļu reklāmsaukļu nav.
  • Ar ikonām norādīts, ka produkts nesatur konservantus un ĢMO, ir piemērots vegāniem.
  • Iepakojuma aizmugurē norādīts, ka bio pārslu ražošanā nav pievienotas taukvielas un rudzi nodrošina organismu ar šķiedrvielām, vitamīniem un ogļhidrātiem.

HAHNE Wellance Crunchy Rice Wheat Flakes

100 g pārslu = 16,8 g cukura

50 g pārslu = 8,4 g jeb 1,86 tējkarotes cukura

  • Uz iepakojuma laimīga sieviete baltās drānās “lido” pa pludmali, nevilšus norādot, kas ir produkta mērķauditorija.
  • Norādīts, ka satur pilngraudus un tikai 1,5% tauku.

KELLOGG’S Special K Classic

100 g pārslu = 15 g cukura

50 g pārslu = 7,5 g jeb 1,5 tējkarote cukura

  • Uz iepakojuma norādīts, ka zems tauku saturs, satur šķiedrvielas un pilngraudus.
  • Uz spilgti rozā fona norādīts, ka tagad pārslām ir vēl lielāka uzturvērtība.

NESTLE Fitness 30% Less Sugars

100 g pārslu = 11,8 g cukura

50 g pārslu = 5,9 g jeb 1,3 tējkarote cukura

  • Uz iepakojuma slaidas sievietes siluets un vienkāršas pārslas.
  • Norādīts, ka satur pilngraudus un esot jauna recepte, bet tā pati lieliskā garša.
  • Pavisam maziem burtiņiem paskaidrots, ka atsauce “par 30% mazāk cukura” attiecas nevis uz šo Nestle produktu, bet “salīdzinot ar vidējo daudzumu veikalā pieejamajās brokastu pārslās”.

KELLOGG’S Corn Flakes

100 g pārslu = 8 g cukura

50 g pārslu = 4 g jeb nepilna tējkarote cukura

  • Uz iepakojuma norādīts, ka satur 6 B vitamīnus un dzelzi, kā arī vitamīnu D.
  • Citādi tas neizceļas ar skaļiem saukļiem un atpazīstams pēc zaļā Kellogg’s gaiļa.

HAHNE Corn Flakes ar zemu tauku saturu

100 g pārslu = 2,6 g cukura

50 g pārslu = 1,3 g jeb 0,29 tējkarotes cukura

  • Iepakojums vienkāršs: zeltainas kukurūzas pārslas peld piena upē uz zilu debesu fona.
  • Uzraksts uz sarkana fona vācu valodā norādīts: “0% Zuckerzusatz fettarm”, ko burtiski varētu tulkot kā “0% pievienotā cukura, maztauku”.

MILZU BIO rudzu tīrās pārslas

100 g pārslu = 0,9 g cukura

50 g pārslu = 0,45 g jeb 0,1 tējkarote cukura

  • Uz iepakojuma redzamas pārslas un rudzu vārpa. Sarkaniem burtiem norādīts, ka nav pievienots cukurs.
  • Ar ikonām norādīts, ka produkts nesatur konservantus un ĢMO, ir piemērots vegāniem.
  • Iepakojuma aizmugurē norādīts, ka bio pārslas nesatur papildus pievienotu cukuru un taukvielas. Minēts, ka rudzi nodrošina organismu ar šķiedrvielām, vitamīniem un ogļhidrātiem.

Kā redzams, apēdot vienu porciju lielāko daļu šeit minēto brokastu pārslu, rekomendētā cukura dienas norma strauji sarūk. (Šajā bloga ierakstā var aplūkot, Pasaules Veselības Organizācijas un Amerikas Sirds asociācijas rekomendētās normas pieaugušajiem un bērniem).

“Ja brokastu pārslas NAV no pilngraudu miltiem, uzskatu to par mazvērtīgu produktu, un papildus pievienotais cukurs tā vērtību nekādā veidā nepalielina,” brokastu pārslu uzturvērtību vērtē uztura speciāliste Eva Kataja“Redzam, ka, izēdot vienu bļodiņu ar 50 gramiem brokastu pārslu, bērns vidēji apēd 2 tējkarotes cukura, kas nāk no pārslām, un cukuru, kas nāk no piena vai jogurta, ar ko tās tiek aplietas,” situāciju komentē uztura speciāliste Daina Rusule. “Ja papildus bērnam iedod padzerties arī saldinātu kakao vai tēju, tad rekomendētā cukura norma būs apēsta jau dienas sākumā.”

Komentējot pārslām pievienotos saldinātājus, Daina Rusule paskaidro, ka lielai daļai brokastu pārslu pievieno tieši cukura sīrupu, kas būtībā ir augstā temperatūrā karsēts cukurs. Tiklīdz cukurs tiek pakļauts augstai temperatūrai, tajā veidojas akrilamīds (AA) un hidroksimetilfurfurols (HMF), kuriem ir kancerogēna ietekme uz veselību. Ja produktā ir maz cukura vai tiek norādīts, ka tas cukuru nesatur, uzmanīgi jāskatās, vai nav pievienots kāds no mākslīgajiem saldinātājiem. Savukārt uzutura speciāliste Guna Bīlande paskaidro, ka jebkurš graudaugs satur dabīgos cukurus. Arī tad, ja produktam nav papildus pievienots cukurs vai saldinātāji, kā, piemēram, MILZU tīrajām pārslām, tas nenozīmē, ka tās cukuru nesatur vispār.”

Solījumi uz produkta iepakojuma vairāk ir reklāmas triks, pārliecināta uztura speciāliste Eva Kataja. “Protams, piekopjot veselīgu dzīvesveidu un lietojot kādu konkrētu produktu regulāri un rekomendētājās devās, ir iespējams panākt labvēlīgus efektus. Taču es to noteikti negribētu teikt par cukurotām brokastu pārslām!” Runājot par pievienotajiem vitamīniem, Eva Kataja teic, ka vitamīnu pievienošana produktiem, kas sastāv no rafinētiem miltiem un cukura, ir uzskatāma kā pluss, jo citādāk organisms var iedzīvoties mikroelementu deficītā – gadījumā, ja šādas pārslas tiek ēstas regulāri. “Protams, labāk ir ēst tādus produktus, kas vitamīnus satur dabīgi, jo to sastāvā būs arī citi savienojumi, kas mūsu organismam ir nepieciešami,” viņa papildina.

Daina Rusule savukārt teic, ka uz iepakojuma tik braši reklamēto D vitamīnu vislabāk uzņemt ar sauli, jūras veltēm vai sēnēm. “Šo produktu D vitamīns arī labāk uzsūksies, jo ir dabisks, nevis mākslīgi pievienots.” Arī Guna Bīlande norāda, ka daudz labāk par mākslīgi pievienotajiem vitamīniem organismā uzsūcas dabiskie, kas atrodami augļos un ogās.

Ja pārslas brokastīm tomēr izvēlas, Daina Rusule iesaka lūkoties pēc pilngraudu versijas, lai produktā būtu arī šķiedrvielas, kas rūpējas par gremošanas trakta darbību, neļaujot cukuram strauji celt cukura līmeni asinīs, kā arī nodrošina ilgstošāku sāta sajūtu. Tiesa, rūpīgi jāizpēta sastāvs, salīdzinot produktus savā starpā, jo ražotāja norāde par pilngraudu klātesamību, nebūt nenozīmē, ka tie ir vērā ņemamā proporcijā.

Guna Bīlande iesaka pusi porcijas veidot no pārslām, bet otru pusi – no svaigiem vai saldētiem augļiem un ogām.  Protams, ka labāk ir ēst tādus produktus, kas vitamīnus satur dabīgi, jo to sastāvā būs arī citi savienojumi, kas mūsu organismam ir nepieciešami. Gan Guna, gan Eva iesaka priekšroku dot bioloģiskajām pilngraudu pārslām un laiku pa laikam nomainīt tās ar citiem brokastu ēdieniem. Tikmēr Daina iesaka brokastu pārslas bērniem aiztaupīt pēc iespējas ilgāk, jo, nezinot par to eksistenci un saldo garšu, bērni pēc tam vienkārši neilgosies.


Teksts: Līga Andžāne, happy whispers
Bildes:  lovefood.com, hunterlab.com

13 Komentāri on Cik cukura ir populārākajās brokastu pārslās?

  1. Renārs
    13/11/2015 at 15:00 (4 gadi atpakaļ)

    Runājot par pievienotajiem vitamīniem, Eva Kataja teic, ka vitamīnu pievienošana produktiem, kas sastāv no rafinētiem miltiem un cukura, ir uzskatāma kā pluss, jo citādāk organisms var iedzīvoties mikroelementu deficītā – gadījumā, ja šādas pārslas tiek ēstas regulāri. “Protams, labāk ir ēst tādus produktus, kas vitamīnus satur dabīgi…

    It kā var nojaust no konteksta, bet der arī īpaši atzīmēt, ka pievienotie vitamīni (šķiet, ka visi) ir sintētiskas izcelsmes. Nemācēšu autoritatīvi spriest par visiem A, D, B utt un “cik labi” ir to sintētiskās versijas , bet, piem., askorbīnskābe, ko nereti pazīstam kā vai uzskatām par (sintētisko) C vitamīnu, *nav tas pats*, kas dabīgais C vitamīns.

    Un arī pats fakts, ka vitamīni tiek pievienoti vispār ir tāpēc, ka pārslu ražošanas procesā tie visi tiek teju iznīcināti. Un šī pievienošana ir “atpakaļpievienošanas” process – tikai un vienīgi. Interesanta jau tā loģika – iznīcinām visu dabīgos vitamīnus, iegūsta smuku kraukškīgu dzeltenīgu pārslu, tad mākslīgi pievienojam to, kas tika iznīcināts.

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      13/11/2015 at 15:33 (4 gadi atpakaļ)

      Visas trīs uztura speciālistes atzīmēja, ka sintētiskie vitamīni organismā švaki uzsūcas (ja vispār), tāpēc tos nereti arī pievieno vairāk un, ēdot daudz šādu produktu, ir risks arī pārdozēt (piemēram, bērni un pārslas katru dienu).

      Atbildēt
  2. Marta
    13/11/2015 at 15:39 (4 gadi atpakaļ)

    Ļoti interesants raksts! Paldies!
    Vienmēr ļoti interesē dažādu produktu salīdzinājumi:)

    Atbildēt
  3. marcus
    13/11/2015 at 16:12 (4 gadi atpakaļ)

    Baigi saldi dzīvojam, ja parēķinātu cik viens cilvēks apēd pa dienu cukuru, rezultāts būtu šokējošs.

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      13/11/2015 at 17:09 (4 gadi atpakaļ)

      Tā ir, un nebūt nav jāēd tikai tipiski neveselīgās lietas, lai uzņemtu gana daudz cukura. Dokumentālā filma THAT SUGAR FILM to lieliski parāda. Iesaku noskatīties!

      Atbildēt
  4. Daina
    16/11/2015 at 11:23 (4 gadi atpakaļ)

    Paldies, ļoti vērtīga izpēte.

    Atbildēt
  5. Ieva Brante
    04/02/2016 at 15:51 (4 gadi atpakaļ)

    Paldies par darbu. Labs salīdzinājums. Derīgs!

    Atbildēt

2Pingbacks & Trackbacks on Cik cukura ir populārākajās brokastu pārslās?

  1. […] Ja interesē cukura daudzums populārākajās Latvijā nopērkamajās brokastu pārslās, ielūkojies blogā happywhispers.lv. […]

  2. […] Cik cukura satur populārākās brokastu pārslas? […]

Atbildēt uz Līga | happy whispers Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *