Prosas putra ar ingveru, kokosriekstu pienu un kļavu sīrupu

Ir tādi rīti, kuros neko vairāk par zaļo kokteili vai svaigi spiestu sulu nemaz negribās, bet ir tādi, kuros sakārojas sātīgas un siltas putras. Auzu pārslas ir izmēģinātas, šķiet, visos iespējamajos variantos ar vairāku veidu riekstu un sēklu pieniem un citām piedevām. Arī dažādas putras no kvinojas ir manā brokastu ēdienkartē. Taču prosu līdz šim es netiku gatavojusi ne reizi. Ja tā padomā, es pat neatceros, kad prosu ēdu pēdējo reizi. Vai tiešām tikai skolas laikā, kad to ēdnīcā pasniedza ar kantainu, kūstoša sviesta pikuci porcijas vidū?

prosas_putra_ar_ingveru_un_kokosriekstu_pienu

Tāpēc vakar, kad Biotēkā iegādājos bioloģisko prosu, nolēmu, ka šim vērtīgajam graudaugam (informāciju par prosas uzturvērtību atradīsi mazliet zemāk) jāpieiet radošāk nekā vienkārši ūdenī izvārīta putra, kuru mūsdienu versijā es droši vien ēstu ar kokosriekstu eļļu nevis sviestu. Recepti atradu amerikānietes Gena Hamshaw blogā Choosing Raw. Tā kā mājās bija visas nepieciešamās sastāvdaļas, oriģinālajā receptē neko nemainīju.


2-3 porcijām

  • 1 glāze prosas
  • 1,5 glāzes ūdens
  • 0,5 glāze konservēta kokosriekstu piena 
  • 1 ēd.k. sarīvētas ingvera saknes
  • ¾ tējk. malta kanēļa
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta
  • 2 ēd.k. kļavu sīrupa
  1. Prosu pirms vārīšanas mazliet samaļ virtuves kombainā, blenderī vai kafijas dzirnaviņās. Graudi nav jāsamaļ smalkos miltos – raugies, lai vietām tie joporojām būtu veseli.
  2. Liec prosu katliņā, pārlej ar ūdeni, pievieno kokosriekstu pienu, smalki sarīvētu ingveru, maltu kanēli un vaniļas ekstraktu. Uzliec vāciņu un uz lēnas uguns, regulāri apmaisot, vāri aptuveni 20 minūtes vai līdz prosa gatava. (Tai vajadzētu būt saldai, ar patīkamu, riekstainu garšu. Ja prosa vēl nav gatava, tā mazliet garšos pēc cietes). Gatavošanas gaitā būs jāpievieno vēl papildu ūdens – receptē minētā pusotra glāze ir tikai startam.
  3. Kad prosa gatava, iemaisi kļavu sīrupu, sadali pa bļodiņām un katru porciju pārlej ar drusciņu kokosriekstu piena, kā arī pārslaci ar kļavu sīrupa šļakatu. Šai putrai lieliski piestāv mīkstas, gabaliņos sagrieztas žāvētās vīģes. (Vislabākā izvēle būs RIMI nopērkamais zīmols I love Eco – šīs vīģes ir patiešām supermīkstas un saldas!). Receptes autore min, ka putru droši var pasniegt arī ar grauzdētām mandelēm, ķirbju sēklām vai grauzdētiem valriekstiem, drupinātām kakao pupiņām, godži ogām, riekstu sviestu, svaigiem vai ceptiem augļiem – faktiski jebko!

prosa_01

Prosa ir vērtīgs graudaugs, kas satur daudzas svarīgas uzturvielas, tai skaitā vitamīnu B, kalciju, dzelzi, kāliju, cinku, magniju, kā arī labos taukus. Tāpat prosa satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu. NESATUR glutēnu, tāpēc ir viens no celiakijas slimniekiem draudzīgajiem graudaugiem. 

 

Recepte: Gena Hamshaw, Choosing Raw      Bildes: happy whispers (putra), organicfacts.net (prosas graudi)

4 Komentāri on Prosas putra ar ingveru, kokosriekstu pienu un kļavu sīrupu

  1. Ludmila
    02/04/2015 at 13:45 (5 gadi atpakaļ)

    Interesanta recepte izmēģināšanai!
    Bez auzu pārslām ir vērts arī auzu graudu putru uzvārīt, bez piena, ar kokoseļļu, un mazliet kļavu sīrupa pēc tam – labs kārums:)

    Atbildēt
  2. ilze
    23/04/2015 at 10:52 (5 gadi atpakaļ)

    Shorît beidzot tika iemégjinàta Tava recepte, vajadzéja tik sagaidît lietainu rîtu un kàdu izmégjinàjuma trusîti.
    Liels paldies, àrkàrtîgi garshîgi! ‘Dekoréshanai’izmantoju dateli, màjàs gatavotu zemenju sîrupu un auglju chipshus, pàris brûklenju un mazliet mandelju..

    Atbildēt

1Pingbacks & Trackbacks on Prosas putra ar ingveru, kokosriekstu pienu un kļavu sīrupu

  1. […] jāpamēģina – īpaši, ja patīk salda garša (un, iespējams, gatavojot tieši kādu prosas putru!). Arī šim dzērienam šomēnes ir zemāka cena – 3,30 € vietā to varat izbaudīt par […]

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *