Aptauja: Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ēd neveselīgi

Aizvadītajā piektdienā pavasarīga branča ietvaros roku rokā ar saules aptumsuma kulmināciju tika prezentēta lielveikalu tīkla RIMI jaunā un apsveicamā iniciatīva Rimi Gardēži. Prezentācijas ietvaros klātesošie tika iepazīstināti arī ar līdz šim vērienīgāko pētījumu* par Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumiem.

Pētījumā noskaidrots, ka puse jeb 51% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nelieto sabalansētu uzturu un ēd to, kas kārojas. Turklāt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% ēd neveselīgu ēdienu, savukārt gandrīz 70% uzturā regulāri lieto pusfabrikātus. Lai iedvesmotu ēst daudzveidīgāk, Rimi Gardēži iniciatīvai piesaistītas vairākas sabiedrībā pazīstamas, ar virtuves mākslu saistītas personības: šefpavāri Normunds Baranovskis un Mārtiņš Sirmais, vīnzinis Mārcis Mitrevics, vairāku pavārgrāmatu autore Signe Meirāne, konditore Liene Zemīte, kā arī uztura speciāliste Inga Pūce.

Rimi_SKDS_Ko edam_infografika_20032015

ĒDIENKARTĒ DOMINĒ TRADICIONĀLAS GARŠAS

Kas tad vēl interesants noskaidrots veiktajā pētījumā? Izrādās, Latvijas iedzīvotāji lielākoties ikdienas maltītēs iekļauj tradicionālas garšas – lielākā daļa vismaz vairākas reizes nedēļā uzturā lieto maizi un miltu produktus (95%), kartupeļus (87%), piena produktus (86%) un gaļu (85%). Vairums maltītes pagatavošanā izmanto dažādas taukvielas – sviestu, margarīnu un majonēzi (75%), kā arī bieži ēd dārzeņus un garšaugus (69%), olas (68%), rīsus, griķus, putraimus (68%), kā arī augļus (61%). Vairāk nekā puse jeb 54% visai bieži našķojas ar saldumiem.

Rimi_SKDS_Uztura biezak lietojam_infografika_20032015

Latvijā vēl aizvien ēdienkartē samērā reti tiek iekļautas zivis un jūras veltes (vairākas reizes nedēļā tās ēd vien 28% aptaujāto), savukārt riekstus ik nedēļu uzturā lieto tikai 16%, bet pākšaugus – 15% aptaujāto. Kopumā tikai mazāk nekā puse jeb 47% ikdienas ēdienkartē iekļauj daudzveidīgu un sabalansētu ēdienu, liecina pētījuma rezultāti.

RIMI_SKDS_petijums_01

KATRS OTRAIS IR PĀRLIECINĀTS, KA ĒD VESELĪGI. VAI TĀ IR?

Lai arī vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 77% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ēst veselīgi ir svarīgi, ikdienā veselīgi ēd nedaudz vairāk kā puse jeb 54% iedzīvotāju, savukārt tikai 48% savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas. Latvijas iedzīvotāji samērā kūtri savos ikdienas ēšanas paradumos ievieš pārmaiņas – tikai katrs desmitais jeb 11% ievēro diētu vai atslodzes dienas, savukārt regulāri seko līdzi uzņemtajam kaloriju daudzumam vien 3% aptaujāto.

RIMI_SKDS_petijums_02

Lielai daļai Latvijas cilvēku piemīt dažādi “sliktie ēšanas paradumi”, piemēram, katrs otrais atzīst, ka dažkārt ēd pirms gulētiešanas, 87% mēdz uzkost, skatoties TV, savukārt vairāk kā trešdaļa jeb 36% atzīst, ka pārāk daudz uzturā lieto saldumus. Tāpat izplatīta parādība ir arī pārēšanās un papildu sāls pievienošana ēdienam, tā piemīt 30% aptaujāto.

GALVENAIS ĒDIENA GATAVOTĀJS – SIEVIETES 

Kopumā vairāk nekā puse jeb 51% aptaujāto savas gatavošanas prasmes novērtējuši kā labas, savukārt vien 15% tās atzinuši par vājām. Galvenā gatavotāja tituls joprojām daudzās Latvijas ģimenēs pieder daiļā dzimuma pārstāvēm – 63% ģimeņu ēdienu visbiežāk gatavo sievietes, kamēr vīrieši rūpes par ikdienas maltīti uzņemas vien 23% ģimeņu.

Rimi Gardezi_atklasana_1

Ko tad īsti pētījumam gatavi likt pretimRimi Gardēži? Šī komanda iedrošinās jauniem atklājumiem virtuvē, raisot pārliecību, ka ikviens var būt pavārs, skaidro iniciatīvas autori. Vai tas nozīmē, ka latvieši tagad kļūs par gurmānu un ēst gatavotāju nāciju? “Gards ēdiens un kopīgs tā gatavošanas process satuvina ģimenes, padara dzīvi daudz interesantāku un sniedz vairāk iespēju dzīves baudīšanai katru dienu,” pauž RIMI šefpavārs Normunds Baranovskis. “Mēs celsim augšā vecās receptes, meklēsim jaunas, atklāsim labi aizmirsto un arī Latvijas virtuvē nekad nebijušo ēdienu garšas.”

Nu ko – mums atliek gaidīt jaunas receptes un pārsteidzošas produktu kombinācijas vai varbūt kādus jaunus, Latvijā līdz šim nebijušus produktus? Rimi Gardēžu aktivitātēm ikviens aicināts sekot līdzi Gardezi.lv, kur varēs iegūt noderīgu informāciju par daudzveidīgu un, kā sola, arī veselīgu uzturu, atrast receptes, aplūkot video īsfilmas, iepazīt interesantākās garšvielas, apgūt vīna un ēdiena saderības trikus, kā arī atklāt citus labas garšas noslēpumus. Prezentācijas branča ietvaros gardēžu komanda bija pagatavojusi vairākus ēdienus, no kuriem mans favorīts bija dzelteno tomātu – ananasu gaspačo.

Apsveicami, ka komandā iekļauta arī uztura speciāliste Inga Pūce, uz kuras pleciem acīmredzot tiks iznests tieši uztura veselīguma aspekts. Man šķiet, ka aptauja pārliecinoši parāda, ka arvien vairāk vietas receptēs būtu jāatvēl svaigiem produktiem, pusfabrikātus atstājot otrajā plānā. Tāpat ceru, ka gardēžu komanda Latvijas iedzīvotājus iedvesmos veselīgākiem desertiem, kuru sastāvā ir mazāk sviesta, margarīna, rafinētā cukura un balto miltu. Šeit lūkosim, kā veiksies Lienei Zemītei (iepriekš pazīstama kā Kūkotavas saimniece Liene Tomsone).

Kā jūs vērtējat savus ēšanas paradumus? Vai piekrītat aptaujas rezultātiem? Priecāšos, ja dalīsieties pārdomās šī ieraksta komentāros!

 


* Līdz šim vērienīgāko Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumu, kurā aptaujāti vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem, 2015. gada janvārī veicis tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. 

Bildes: Publicitātes foto un happy whispers

5 Komentāri on Aptauja: Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ēd neveselīgi

  1. Egija
    23/03/2015 at 10:47 (6 gadi atpakaļ)

    pirmajā reizē lasot aptaujas rezultātus biju skeptiska, bet tomēr pārdomājot manu apkārtējo cilvēku ēšanas paradumus laikam daļeji var piekrist. Saldumi un tauki(es domāju sviesta, eļļas draugi), tas man liekas, ir visvairāk lietotas produktu grupas, kuras cilvēki nevēlas samazināt vai mainīt. Vēl, vismaz manā pulkā tiem, kuriem ir pāri 50, tur ir citāda domāšana par ēdiena kultūru un nepieciešamību..kā man vecāki saka ‘man garšo vienkāršas lietas’ :) Ko darīt? Man liekas, ka tomēr esam uz pareizā ceļa, ir jāturpina par to stāstīt un izglītot :)

    Atbildēt
  2. Daina
    23/03/2015 at 13:01 (6 gadi atpakaļ)

    paldies par informāciju! Kopš Happywhispers attīrīšanās gavēņa esmu izslēgusi no ēdienkartes baltos miltus, tos pilnībā aizstājot ar speltas, auzu u n rīsu miltiem, tas ir paradums, kurā pirms šīs kampaņas biju palaidusies. :-) Izrādījās, ka bērniem tīri labi garšo pilngraudu “brūnie” makaroni un savvaļas rīsi.
    Par aptaujas rezultātiem īpašu pārsteigumu nav, taču, pateicoties Tev, Līga, un citiem līdzīg domājošajiem, manuprāt situācija, lai arī lēnām, tomēr sāk uzlaboties. Tomēr esmu sapratusi, ka katram pašam ir jānonāk līdz vēlmei uzlabot savas dzīves kvalitāti, jo nereti izrādās, ka tam, kam stāsti un centies pārliecināt, to nemaz nevajag. Visskumjāk tomēr ir skatīties uz vecākiem, kas bērnus ikdienā baro ar frī kartupeļiem, atspirdzinošajiem dzērieniem un našķiem, kas novietoti pie lielveikalu kasēm.
    Paldies, Līga, par to, ko Tu dari! Turpini iedvesmot!

    Atbildēt
  3. juris
    23/03/2015 at 15:33 (6 gadi atpakaļ)

    Jebkurā gadījumā mēs varam uzskatīt, ka ēdam veselīgi, ja salīdzina ar Rietumeiropu vai Ameriku.

    Atbildēt
  4. Laila
    23/03/2015 at 21:38 (6 gadi atpakaļ)

    nav nemaz tik traki, puse uz pusi.
    Manuprāt, ēšanas paradumus var mainīt uz labo pusi, ja cilvēki apzināsies saikni starp veselīgu, daudzveidīgu uzturu un veselību un dzīvesprieku. Darbiņš priekš medijiem un attiecīgām valdības iestādēm.
    Un nav jāiegādā obligāti visādas šikas lietas, lai ēstu veselīgi. Katra lauku māja to var :)

    Atbildēt
  5. Madara
    23/03/2015 at 22:10 (6 gadi atpakaļ)

    Pētījuma rezultāti nepārsteidz, bet paldiies par atgādinājumu, ka jāturpina iesāktais!
    Vienīgais veids, kā man izdevās sākt ēst veselīgāk bija

    1.Veikalā pirkt visu tikai pēc saraksta un plānot ēdienreizes visai nedēļai (tādā veidā mājas nenonāk sliktie vai nejēdzīgie produkti un sevišķi našķi un ir sabalansēta, interesanta nedēļa). Sarakstu sastāda svētdienas rītā, kad organisms beidzot atpūties pēc darba nedēļas.
    2.Ja mājās joprojām ir kādi našķi vai ēdamie, kam vispār nav nekādas derīgas uzturvērtības, no tiem labāk atbrīvoties.
    3.Ņemt līdzi pusdienas (ir ĻOTI ĻOTI grūti atrast ekonomisku un labu uzturu ārpus mājas)
    4.Vismaz reizi nedēļā ieskatīties kādā iedvesmojošā blogā, kā piemēram happywhispers, lai atcerētos par varbūt kādiem piemirstiem pamatprincipiem.

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *