Saulē kaltētu tomātu un zaļumu mērce

Svaigi dārzeņi un salāti ir viens no iemīļotākajiem ēdieniem vasaras nogalē. Šobrīd vislielāko prieku sniedz pašu dārzos briestošie cukīni, siltumnīcās izlolotie tomāti, kā arī dobēs joprojām pieejami garšaugi. Viena brīnišķīga mērce, kas vasaras nogalē garšo īpaši labi, jo viss ir tik svaigs un aromātisks, top no saulē kaltētiem tomātiem, tomātiem un dažādiem garšaugiem. Ideāls papildinājums ne tikai raw nūdelēm jeb dārzeņu makaroniem, bet arī salātiem, grilētiem dārzeņiem un kā dipa mērce pie uzkodām.

DSC01640

  • 4-5 vidēji lieli tomāti
  • dāsna sauja saulē kaltētu tomātu
  • 2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas 
  • bunte bazilika 
  • bunte pētersīļu vai diļļu
  • daži timiāna zariņi 
  • puse glāzes olīveļļas
  • sula no 1 citrona
  • 3-4 dateles, bez kauliņa
  • ap 100-150 ml ūdens
  • sāls, pipari, čili pēc garšas 
 

DSC01205

  1. Ja izmanto sausus saulē kaltētos tomātus, tos ieteicams iepriekš izmērcēt ūdenī. Ja saulē kaltētie tomāti ir eļļā, tie būs gana mīksti, lai pievienotu uzreiz. Tas pats attiecas uz datelēm – ja mīkstas, var nemērcēt, bet cietākas vēlams izmērcēt.
  2. Lai sagatavotu garšaugus, bazilikam un pētersīļiem nogriež resnāko kātu daļu, bet timiānam nolasa un izmanto tikai lapiņas (var aizvietot ar šķipsniņu kaltēta timiāna).
  3. Visas sastāvdaļas saliek blenderī un sablendē, bet ne viendabīgā masā kā smūtiju – mērce būs patīkamāka, ja varēs uzkost arī kādu cietāku gabaliņu. Ūdeni pievieno tikai nedaudz (max 100-150 ml), ja tas nepieciešams, lai iekustinātu blendēšanas procesu un atvieglotu blendera darbību. Jāskatās, cik sulīgi vai miltaini tomāti – jo sulīgāki, jo mazāk ūdens būs jāpievieno.
  4. Iedrošinu sāli un piparus nepievienot vispār, ļaujot garšas kārpiņām priecāties par dabisko garšu buķeti. Ja tomēr bez sāls un pipariem iztikt nevar, tos pievieno pēc savas garšas izjūtas. Asāku garšu cienītāji noteikti var ieblendēt arī kādu šķipsniņu čili pārslu vai nelielu gaabaliņu svaiga čili.


Recepte: Guna Bīlande
Bildes: happy whsipers

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *