Sulu spiede pret blenderi jeb make juice not war!

Bez kariņa patiesi iztiksim, tomēr šādi tādi ieroči ir arī manā labsajūtas medību arsenālā. Šajā sadaļā aplūkošu virtuves ierīces un piederumus, kas krietni atvieglo sevis atveseļošanu un lutināšanu ar ēdiena palīdzību. Sākšu ar pašu galveno, bez kā ikdiena vairs nav iedomājama.

Manā virtuvē valda gandrīz absolūta monarhija – augstākā vara te pieder Viņa Karaliskajai Augstībai Blenderim un Viņas Majestātei Sulu spiedei. Šie abi brīnišķīgie rīki laiku pa laikam sacenšas par manu uzmanību, tomēr, patiesību sakot, abi ir vienlīdz talantīgi – tikai katrs savā jomā, ko vislabāk atspoguļo svaigi spiestu sulu un veselīgu kokteiļu receptes.

Sulu spiede

Mana pirmā sulu spiede drīzāk bija “nabaga mazā radiniece”, taču jau pēc dažiem izspiestiem litriem sapratu, ka šo palienēto mazjaudīgo virtuves palīgu ir jāsūta atpakaļ uz laukiem, un vietā jānāk prasmīgākam un spēcīgākam spēlētājam.

sulu_spiedeEsmu lietojusi Stollar Juice Fountain. Tā ir ērta un kompakta sulu spiede ar vienkārši un ātri tīrāmu korpusu (atsevišķas daļas var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā). Krūzē var izspiest līdz 800 ml sulas, un tās vāciņš kalpo kā putu atdalītājs. Man patīk arī lielā padeves atvere, kas ļauj izspiest sulu no veseliem augļiem un dārzeņiem. Brīnišķīga ierīce, ja sula jāspiež vienam līdz diviem cilvēkiem. Lielākai ģimenei praktiskāks būs modelis ar ietilpīgāku sulas krūzi un “atkritumu” trauku.

Kā izvēlēties sulu spiedi?

Izvēloties sulu spiedi, vērā jāņem ne tikai tādi ierasti parametri kā sulas izspiešanas ātrums, ierīces lietošanas un tīrīšanas ērtums, smalcināšanas atveres izmērs, trokšņa līmenis un motora jauda, bet arī tāds būtisks kritērijs kā sulas uzturvērtība pēc tās izspiešanas.

Populārākās, pieejamākās un maciņam draudzīgākās sulu spiedes lietošanai mājās ir tās, kas sulu izspiež ar centrbēdzes spēku. Otrs, retāk sastopams un dārgāks veids ir tā saucamās aukstās spiedes (cold pressed) jeb lēngaitas sulu spiedes, kurās sulu izspiež, izmantojot mehānisko spēku.

Katram veidam ir savi plusi un mīnusi. Centrbēdzes sulu spiedes lielākā priekšrocība ir salīdzinoši ātra un vienkārša lietošana un tīrīšana. Lielā padeves atvere ļauj ietaupīt laiku, kas tiek patērēts izejvielu sagatavošanai un sulas spiešanai, jo dārzeņus un augļus jāsagriež minimāli. Mehāniskā tipa sulu spiedēm padeves atveres lielākoties ir šaurākas, tāpēc izejvielas rūpīgāk jāsagriež mazākos gabaliņos.

Centrbēdzes sulu spiede ir ātrāka un jaudīgāka nekā mehāniskā tipa spiede, taču nesaglabā tik augstu sulas uzturvērtību – smalcināšanas asmeņiem rotējot lielā ātrumā, berzes rezultātā rodas karstums, kas iznīcina daļu vērtīgo enzīmu. (Saskarē ar gaisu notiek oksidācijas process).

Aukstās spiedes jeb lēngaitas sulu spiede darbojas līdzīgi kā gaļas maļamā mašīna – sula tiek izspiesta, dārzeņus vai augļus mehāniski saspiežot. Tas prasa ilgāku laiku un lielāku ņemšanos, taču saglabājas maksimāli daudz uzturvērtību, jo sula tek laukā gravitācijas spēka ietekmē, un nenotiek oksidācijas process. Šī sulu spiede ir efektīvāka, jo izspiež vairāk sulas, tai skaitā no zaļajiem lapu dārzeņiem un kviešu zelmeņa, turklāt to var izmantot arī riekstu piena gatavošanai.

Svaigi spiestas sulas ieteicams izdzert uzreiz vai 10–15 minūšu laikā pēc izspiešanas. Ja sulu paredzēts lietot vēlāk, lai maksimāli saglabātu tās uzturvērtību, pielej stikla pudeli vai burku pilnu līdz pašai malai, tūdaļ aizvāko un uzglabā ledusskapī.

 

Blenderis

blenderisBlenderi izmantoju biežāk nekā plīti – reizēm pat vairākas reizes dienā. Viens no galvenajiem kritērijiem, izvēloties blenderi, ir motora jauda, jo šim virtuves palīgam ir jātiek galā ne vien ar dārzeņiem un augļiem gardiem kokteiļiem, zupām, mērcēm vai desertiem, bet arī ar riekstiem, gatavojot riekstu pienu vai riekstu sviestu.

Labu laiku lietoju pavisam vienkāršu Philips blenderi, līdz iegādājos Stollar Icon. Kamēr universālais kareivis un mans sapņu princis Vitamix vēl nav pa kabatai, Stollar var mierīgi gozēties savā tronī, jo galvenos pienākumus pieņemamā kvalitātē veic godam.

Stollar mani pārliecināja ar savu Kinetix asmeņu un krūzes sistēmu – nerūsējošā tērauda asmenīši ir sevišķi plati un piekļaujas krūzes sieniņām, tādejādi samazinot produktu sastrēgšanu. Ikdienā novērtēju aiz gredzena pavelkamo krūzes vāku, kuru ir ļoti ērti noņemt arī ar mitrām rokām. Lai pievienotu šķidrumus blendera darbības laikā, atliek tikai pagriezt iekšējo vāciņu atbloķētā pozīcijā un ieliet ūdeni, sulu, riekstu pienu vai eļļu pa mazajām sānu atverītēm. Šo vāciņu var izmantot arī kā mērtrauciņu.

Salīdzinot ar manu iepriekšējo blenderi, Stollar ir ietilpīgāka 1,5 l krūze, kas izgatavota no stikla, nevis plastmasas, un uz motora pamatnes to uzliek ļoti ērti – ar vienas kustības palīdzību. Krūze vairs nav jāiegroza vietā vai kā citādi papildus jānostiprina, un tikpat viegli to ar vienu rokas kustību arī noceļ no pamatnes. Blenderis ir pietiekami stabils, lai darbības laikā to nevajadzētu pieturēt ar roku – pa gaisu neaizies.

Šim Stollar modelim ir elektroniska 5 ātrumu vadība jeb Mix, Chop, Blend, Liquify un Puree funkcijas, kā arī Pulse režīms. Katra nākamā poga vadības panelī liek ierīcei darboties arvien jaudīgāk. Lai izvairītos no motora pārslodzes, blenderis automātiski apstājas pēc 2 minūtēm. Gatavojot riekstu pienus un kokteiļus, es izmantoju Puree pogu un viendabīgākam rezultātam parasti veicu vismaz 2 pilnus 2 minūšu blenderēšanas ciklus.

15 Komentāri on Sulu spiede pret blenderi jeb make juice not war!

  1. Anita
    06/07/2014 at 18:01 (5 gadi atpakaļ)

    Man radās jautājums: vai ir kas tāds, ar ko blenderis netiek galā un nepieciešama sulu spiede? Ja no kaut kā vajag tikai sulu un biezumus nav vēlams lietot (vai ir tādi produkti?), vai tad neder izspiešana caur marli?

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      07/07/2014 at 17:33 (5 gadi atpakaļ)

      Ja kokteilim vēlies pievienot citrusu sulu, manuprāt, tos ļoti vienkārši un ērti ir izspiest vienkārši ar roku – sulu spiede nav nepieciešama. Ja ir labs un jaudīgs blenderis, var droši likt iekšā vienkārši nomizotu apelsīnu vai laimu ar visu mīkstumu, vienīgi jātiek vaļā no sēklām. Nav nekādu īpašo drīkst/nedrīkst – es Tev iesaku vadīties pēc intuīcijas un eksperimentēt ar garšu kombinācijām. Atrast to, kas vislabāk patīk. Vienīgais, ko iesaku – nepārspīlēt ar saldo ogu un augļu pievienošanu. Viss pārējais ir atļauts :) Ja vēl neesi lasījusi šo ierakstu par zaļo kokteiļu gatavošanu, varētu noderēt. Man ir šāda spiedīte citrusiem, kuru lietoju ikdienā… Citrusu spiede

      Atbildēt
  2. Leila
    04/01/2015 at 18:54 (5 gadi atpakaļ)

    Ak šis Vitamix! Katras meitenes sapnis! :)

    Atbildēt
  3. Juris
    12/01/2015 at 22:12 (5 gadi atpakaļ)

    Vitamix nemaz nav nepieciešams, ir arī analogs – nebūt ne sliktāks, Omniblend saucās, var teikt ka vitamix kopija. Tādu arī paņēmu sev. Nopirku no Vācijas izplatītāja, ar visu garantiju.

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      22/01/2015 at 21:14 (5 gadi atpakaļ)

      Interesanti, Juri, iepriekš nebiju dzirdējusi tādu zīmolu kā Omniblend. Kāda ir Tava pieredze ar riekstiem un citām cietajām sastāvdaļām – sasmalcina godam? Labs tests blenderim ir aveņu “kauliņi” un smiltsērkšķu ogas.

      Atbildēt
      • Juris
        15/02/2015 at 19:51 (5 gadi atpakaļ)

        Man grūti salīdzināt, jo neesmu lietojis Vitamix, bet youtube var redzēt ļoti daudz video. Gan smiltsērkšķu ogas, gan ērkšķogas, gan zelmeni esmu licis, visu samaļ godam, jo parametri tehniski identiski. Ilgi maļot protams šķidrums uzkarsts un tas nav labi, tāpēc ogas jāliek aukstas. Lielākā daļa Krievijas svaigēdāju tieši Omniblend lieto. Man pašam ir ar elektronisko vadību, nospied vajadzīgo pogu, un dari ko citu, pats izslēgsies.

        Atbildēt
      • Juris
        15/02/2015 at 19:55 (5 gadi atpakaļ)

        TM-800 OmniBlend V – BPA Free

        Atbildēt
  4. zane
    22/02/2015 at 13:09 (5 gadi atpakaļ)

    Sobrid esmu sulu spiedes meklejumos un gribetu tiesi varpsta tipa sulu spiedi, lai augli, darzeni nepazaude tomer savas vertibas! vai jus man varetu kadu konkretu modeli ieteikt? ka meklet tieshi shadu sulu spiedi? aut ka man google neizdodas…

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      22/02/2015 at 14:40 (5 gadi atpakaļ)

      Man pašai šādas sulu spiedes nav, bet draugi nopirka Latvijas interneta veikalā. Pajautāšu, kā sauc ražotāju, vai kurā veikalā lūkoties!

      Atbildēt
    • Elisa
      02/03/2015 at 16:58 (5 gadi atpakaļ)

      Man ir Kuvings WHOLE Slow Juicer. Superīga lēnā sulu spiede ar lielu atveri. Ja nekļūdos šomēnes bija Stockmann pastāvīgo klientu bukletā.

      Atbildēt
  5. Līga
    24/11/2015 at 22:39 (4 gadi atpakaļ)

    Vai šis stollar blenderis tiek galā arī ar zemesriekstu sviestu?

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      25/11/2015 at 13:14 (4 gadi atpakaļ)

      Neesmu tajā nekad gatavojusi zemesriektu sviestu un šobrīd tirgū jau ir pieejami jaudīgāki modeļi, t.sk. Stollar zīmolam, tāpēc ieteikti iegādāties labāk jaunāku modeli. Šis no tehniskā viedokļa jau ir mazliet novecojis!

      Atbildēt

1Pingbacks & Trackbacks on Sulu spiede pret blenderi jeb make juice not war!

  1. […] organismu ik dienu. Veselīga atkarība, kas rada vēlmi vienmēr turēt rokas stiepiena attālumā blenderi un grozu ar zaļumiem. Dienā izdzeru vismaz 2 glāzes jeb 500-600 ml blenderētu vai sulā […]

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *