Svaigā laima kūka ar kļavu sīrupu

Savai vārda dienai par godu gatavoju svaigo kūku, kuru droši var ēst jau brokastīs (ko es arī darīju!). Receptei iedvesmojos no interneta dzīlēs atrodamajām key lime pie vegāniskajām versijām un Deliciously Ella grāmatā atrodamās receptes, bet salīdzināt šo necepto kūku ar autentisko key lime pie laikam jau nebūtu prātīgi. Pirmkārt, Latvijā nevar iegādāties specifiskos, oriģinālajā kūkā izmantojamos laimus (tie ir aromātiskāki un dzeltenāki par zaļajiem brāļiem). Otrkārt, īstā kūka top no olu dzeltenumiem un salda kondensētā piena, savukārt tas neietilpst manā izpratnē par veselībai draudzīgu desertu, tāpēc labprāt izmēģinu svaigēdāju izgudrotās alternatīvas. Pievienojot kļavu sīrupu, šī kūka būs saldāka nekā citas raw kūkas un patiks tiem, kuri citrusīgās svaigēdāju kūkas līdz šim smādējuši.

Pamatnei:

  • 200 g mandeļu
  • 200 g mīkstu žāvēto dateļu
  • 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas

Pildījumam:

  • 4-5 avokado 
  • 3-4 laimi
  • 4 ēd.k. kokosriekstu krēma vai piena
  • 120-150 ml kļavu sīrupa
  1. Vispirms gatavo pamatni. Virtuves kombainā samaļ mandeles, taču ne tik smalki, lai veidotos milti. Mandelēm jābūt sadrupinātām nelielos gabaliņos. Pievieno dateles (iepriekš pārliecinoties, vai tajās nav palikuši kauliņi), ēdamkaroti izkausētas kokosriekstu eļļas un visu samaļ viendabīgā, lipīgā masā. Pamatnes gatavošanai iesaku izmantot tieši virtuves kombainu, jo blenderis ar tik biezu masu vienkārši “aizrīsies”.
  2. Iegūto masu vienmērīgi izklāj kūkas formā ar 20-25 cm diametru, cieši piespiežot pie pamatnes ar karoti vai plakano lāpstiņu. Masai jāveido stingrs pamats un jābūt 1,5-2 centimetrus biezai.
  3. Lai pagatavotu pildījumu, virtuves kombainā (vai lieljaudas blenderī) viendabīgā masā sablendē nogatavinātu avokado mīkstumu, no 3-4 laimiem izspiestu sulu, kļavu sīrupu un 4 dāsnas ēdamkarotes kokosriekstu krēma vai piena (otrajā gadījumā pēc bundžas atvēršanas no virspuses nosmeļ treknāko kokospiena daļu, neizmantojot šķidrumu). Savai kūkai izmantoju 1 lielu nogatavināto avokado no Stockmann un 3 mazākus avokado no RIMI maisiņos fasētajiem. Lai kūka būtu jaukā krāsā, nevajadzētu izmantot jau brūnēt sākušus avokado!
  4. Sablendēto masu pagaršo un pietjūnē pēc patikas. Tie, kuriem patīk citrusu raw kūkas, pievieno mazāk saldinātāja nekā norādīts receptē, savkārt saldummīļiem, iespējams, gribēsies piešaut vēl mazliet kļavu vai agaves sīrupa.
  5. Kad garša apmierina, pildījumu vienmērīgi izklāj virs sagatavotās pamatnes. Kūku pirms pasniegšanas vismaz stundu vai pusotru patur saldētavā, bet pēcāk var pārvietot uz ledusskapi. Ja labāk patīk riktīgi stingras svaigās kūkas, tad desertu no saldētavas izņem kādu brīdi pirms ēšanas un mazliet atlaidina. Ledusskapī turēta raw kūka vienmēr būs mazliet mīkstāka.
  6. Pasniedz, pārkaisītu ar rīvētu laima miziņu. Kūku jauki papildinās arī svaigas zemenes.

key_lime

Key laims (Citrus aurantiifolia) ir citrusaugļu hibrīds. Parasti diametrs sasniedz 2,5–5 cm un gatavs auglis ir dzeltenā krāsā, taču to novāc vēl zaļu. Tas ir mazāks, skābāks un bagātīgāks ar sēklām, ar izteiktāku aromātu un plānāku mizu nekā mums zināmākais laims (Citrus  latifolia). Citi lietotie nosaukumi angļu valodā: West Indian lime, bartender’s lime, Omani lime, vai Mexican lime. 

 

Recepte un kūkas bilde: happy whispers
Laima attēls: caribfruits.cirad.fr

4 Komentāri on Svaigā laima kūka ar kļavu sīrupu

  1. Ilze
    24/06/2015 at 14:30 (5 gadi atpakaļ)

    Kādu virtuves kombainu Tu izmanto raw kūku pamatnēm? Plānoju iegādāties, bet īsti nevaru saprast, cik jaudīgam un ietilpīgam tam jābūt.

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      25/06/2015 at 09:17 (5 gadi atpakaļ)

      Man ir jau diezgan sens Siemens kombains, taču savas funkcijas veic lieliski. Man šķiet, ka kombainu tehnoloģijas nav tik ļoti attīstījušās kā blenderu :) Būšu mājās, uzrakstīšu precīzāku modeli un jaudu, taču domāju, ka jebkas, ko šobrīd var iegādāties veikalos, visticamāk ir jaudīgāks par manu esošo večuku.

      Atbildēt
  2. Digna
    27/06/2015 at 00:05 (5 gadi atpakaļ)

    Lai gan neesmu vegāne, foto un apraksts tā iekārdināja, ka nolēmu izmēģināt, un izdevās brīnumgarda. Paldies par recepti! :)

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      29/06/2015 at 15:29 (5 gadi atpakaļ)

      Lieliski, man prieks to dzirdēt! Es arī neesmu 100% vegāne vai svaigēdāja, bet šādas kūkas ir akurāt manā gaumē.

      Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *