Varavīksnes salāti ar karamelizētiem valriekstiem un citrusu eļļas mērci

Vasaras nogale un rudens sākums mūs lutina ar jauno pašmāju dārzeņu ražu. Šajā pārpilnībā reizēm nezinām, kur likt un kā notiesāt visus dārzeņus, kas ienākas dārzos vai vilinoši nolūkojas mūsos, gozējoties tirgus stendā. Es piedāvāju ķerties klāt rīvēšanai un pagatavot salātus no svaigiem dārzeņiem dzīvespriecīgās krāsās. Mēs šos salātus gatavojām Urban Yoga jogas un atpūtas nomentē ļoti lielam cilvēku skaitam, tāpēc iepriekš sajaucām ar mērci, taču krāsas visā to varavīksnes burvībā novērtēsi, ja bietes porcijai pievienosi atsevišķi, nevis iejauksi visos salātos, lai tie nenokrāsojas sarkani, kā mums šoreiz.

varaviksnes salati

4 personām salātiem:

  • 130 g savvaļas rīsu
  • 1 liels burkāns
  • ½ dzeltenās paprikas
  • ½ puse zaļās paprikas
  • 1 neliela biete
  • ½ saldā kartupeļa
  • sauja svaigu sakapātu diļļu
  • sauja svaigu sakapātu pētersīļu
  • sāls, pipari
  • 2 saujas rukolas 

Citrusu mērcei:

  • sula no 1 apelsīna
  • sula no 1 citrona
  • 1 ēd.k. Tamari (bezglutēna sojas mērces)
  • 2 ēd.k. agaves sīrupa
  • čili pārslas
  • 1 cm ingvera saknes
  • 150 ml Extra Virgin olīveļļas 

Karamelizētajiem valriekstiem:

  • 50 g valriekstu
  • 2 ēd.k. kļavu sīrupa vai medus
  • kajēnas pipari
  • ¼ tējk. sāls 
 
  1. Lai pagatavotu karamelizētos valriekstus, tos uz 6 stundām iemērc ūdenī, pēcāk nolej ūdeni, kārtīgi noskalo, nosusina un nelielā bļodiņā izviļā kļavu sīrupā vai šķidrā medū. Izklāj uz pannas vienā kārtā, pārkaisa ar sāli un šķipsniņu kajēnas piparu. Tālāk riekstus var kaltēt dehidratorā (46 grādu temperatūrā aptuveni 12 stundas, pa vidam vienu reizi apmaisot) vai likt uz 150 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un pieskatīt, kamēr gatavi.
  2. Lai pagatavotu rīsus, svaigēšanas versijā tos aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti izmērcēties. No rīta ūdeni nolej, rīsus noskalo un nokāš caurdurī vai lielā sietā. Mēs šoreiz rīsus pirms pievienošanas salātiem uzvārījām un atdzesējām.
  3. Lai pagatavotu salātus, visus dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē vai sagriež tievās, garenās strēmelītēs. (Mans labākais palīgs ir lieliskā Borner rīve, kas šos salātus ļauj pagatavot ļoti ātri un vienkārši).
  4. Lai pagatavotu salātu mērci, visas sastāvdaļas sablendē.
  5. Lai maksimāli saglabātu sastāvdaļu atšķirīgās krāsas, pamīšus kārto visus dārzeņus un rīsus lielos, lēzenos šķīvjos vai bļodās, kas izklātas ar rukolas lapiņām. Gatavos salātus pārlej ar mērci un pārkaisa ar karamelizētajiem valriekstiem. (Ja visus dārzeņus samaisa jau bļodā un iejauc mērci uzreiz, tie kļūst sarkani no bietēm un mzaliet zaudē savu varavīksnes efektu).

varaviksnes_salati


Recepte adaptēta no Anya Ladra       Bildes: happy whispers

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *